Hvorfor en Studiomonitor?

Om du skal mixe et stort prosjekt eller om du kun skal spille inn gitar og vokal er et sett med studiomonitorer essensielt. Et godt sett høyttalere vil hjelpe deg å høre detaljene i det du har spilt inn og hva som må redigeres.


Grunnen til at man bruker stuiomonitorer og ikke klassiske hi-fi høyttalere er så enkelt som at en hi-fi høyttaler er laget for å få musikk til å låte best mulig, mens en studiomonitor er laget for å vise deg disse feilene så du kan redigere dem bort. Hvis du hører på det du har spilt inn på høyttalere som ikke er nøytrale kan man bil lurt lydmessig og f.eks justere ned en frekvens som kanskje ikke var for høy i utgangspunktet. Eller du kan risikere å ikke oppdage en feil som høres forferdelig ut på noen høyttalere, men ikke høres på andre. En god studiomonitor sin jobb er å gjengi akkurat det som kom inn. Dette gir deg muligheten å skru deg dit du vil da utgangspunktet ikke er farget av lytteutstyret ditt.
Det klassiske registeret som en studiomonitor burde kunne spille av er 50Hz (bunn) til 20kHz (topp). Noen monitorer har også en DB verdi etter kHz. (Eks: 50Hz-21kHZ+2Db) Dette betyr at noen frekvenser kan være inntil Db verdien opp og ned i volum. en pekepinn der er at +3dB og mindre er innenfor det vi kaller en godt balansert monitor. Hvis du driver med Hip-Hop, EDM eller annen basstung musikk kan det være lurt å ha en subwoofer i tillegg som kan klare ned til 30Hz og lavere. Alternativt kan du kjøpe store monitorer med f.eks 8" elementer, men da må du ha god plass til å plassere dem.
THD (total harmonic distortion) er en indikator for hvor reint høyttaleren klarer å gjengi hva lyd den skal spille av. De fleste studiomonitorer ligger på ca 0.001% mens Hi-fi ofte kan ligge opp til 1%. Ren gjengivelse er en fordel for å klare å høre detaljene i hva du har spilt inn.
For de fleste prosjekt/hjemmestudioer er 10-16W er passende størrelse på monitoren. Du har sikkert også hørt betegnelsen near, far og mid-field monitor. Når man sitter i et prosjekt/hjemme-studio er det near, eller nærfelt monitor som er den beste løsningen da du blir sittende i nærheten av høyttalerene.