Oppsett av pedalbrett

Pedalbrettoppsett kan være hodeplunder da det er et hav av pedaler, brett, plugger og adaptere der ute. Vi vil nå prøve å styre deg litt lett og enkelt igjennom dette virrvarret av ting og tang.

Stompboks er betegnelsen vi bruker om pedaler i mindre format. Tradisjonelt har disse en effekt i seg. Eksempel: Boss DS1, MXR GTOD osv. De har vanligvis en 9v inngang, men det kan være lurt å se i manualen for å være sikker.

Multieffekter er betegnelsen på pedaler som gjør mer enn en ting. De finnes i alle størrelser og men alt fra to til hundrevis av effekter. De større multieffektene har vanligvis volum og wah wah inkludert. Fordelen med store multipedaler er at det er en rimelig måte å teste seg frem i det store universet av lyder, men man får som oftest bedre resultat da man plukker ut de enkelt-effektene man liker.

Strømforsyning et sårt punkt i et pedaloppsett og ofte noe som blir nedprioritert. Har man mange pedaler kan det være lurt å koste på seg en strømfordeler som har separate utganger for hver pedal. Slike strømfordelere finnes i mange utgaver og størrelser, pass på at du finner en som er kompatibel med dine pedaler. De fleste pedaler går som sagt på 9v, men det finnes fler som går på både 12v, 18v osv. Det finnes også adaptere som kan drive mange pedaler, men husk at disse er i plast så de tåler lite og kan generere mer støy enn en fordeler.

Pachkabel er den lille kabelen som sitter mellom pedalene dine, her finnes det mange forskjellige patenter, fra vanlig småkabler til støpte jack-jack overganger. Generelt er kabelene mer populære enn støpte overganger da de gir litt mer fleksibilitet.Vår erfaring er at oppsettet funker best hvis man legger noen kroner i pachene.

Det finnes i hovedsak tre vreng-typer, Fuzz er en komprimert vreng-type, mest kjent som hovedlyden til Jimi Hendrix Fuzz låter utrolig kult, men kan være litt vrien å kontrollere. Overdirve er kanskje den mest brukte vrengen i rock, kjent for å «brekke» opp lyden ala en rør-amp på bånn gass. En Overdirve er dynamisk, så du kan endre karaktrestikken ved åspille hardt og løst eller skru på volumpoten på gitaren. Distortion er en versjon av overdrive som har mer gain, med gainen kommer også mer kopresjon, denne pedalen er kjent bra tungrock og metal.

Modulasjonseffekter er fellesbetegnelsen for chorus, flanger, phaser, virbato, tremolo og oktav-effekter. Grunnen til at disse effektene er i samme gruppe er at de prøver å endre tonen til gitaren uten å vrenge signalet. Delay og Echo er ikke i denne gruppen da de har sin egen lille familie, som bærer det lette navnet delay/echo.

Stikkord
- Velg korte pachkabler av god kvalitet da dette er et punkt som fort lager støy. Fender,Planet Waves og mange andre lager gode pacher, ofte koster de fra ca 100 kr.
- Velg riktig adapter/strømforsyning (de fleste pedaler er 9v, men lurt å lese under pedalen.) Da de fleste adapere er laget kun for å drive en pedal av gangen, det er lurt både støymessig og for optimal funksjonalitet å velge en strømforsyning (power supply) eks: T-Rex Fuel Tank eller Voodo Lab Pedal Power.
- Selve pedalbrettet finnes det flere løsninger på smidd på ca samme lest. Rockbag og T-rex er populære valg i bagformat med stiv ramme til pedalene. Ønsker du er flightcase lages disse av Rufo og spesialbestilles etter dine spesifikasjoner.
- Rekkefølgen på pedalene vil gi forskjellig resultat etter hvordan de plasseres. Den vanligste fremgangsmedtoden er at de lydene du vil skal «ligge over» de andre er nærmest gitaren. f.eks: Wah wah og vreng er effekter man vil skal ligge over andre lyder, så disse er lure å ha nære gitaren.