Reparasjon og vedlikehold

Reparasjon og Vedlikehold
Trenger gitaren min halsjustèring?
 
Norge har et hardt klima der både luftfuktighet og temperatur kan svinge veldig, levende materialer som trevirke påvirkes av slike endringer og kan vokse/krympe og bevege seg. De fleste gitarer kommer derfor med en halsjusteringskinne som gjør at man kan vri halsen på gitaren tilbake hvis den bøyer seg. Ikke fortvil , dette er helt vanlig og de fleste musikk-instrument-forretninger har kompetente ansatte som kan rette dette for deg. Den letteste måten å merke om halsen trenger en justering er at strengene enten slår nedi båndene (buzzing) og man ikke får skikkelig tone i gitaren eller at gitaren blir veldig tung-spilt. Har man litt trening kan man også sikte seg inn fra hodet og sammenligne sidene på gripbrettet for å se om justering er nødvendig. Det er noen gitarer som ikke har en slik skinne (sørlig nylonstrengsgitarer), de har da enten mindre spenn i strengene eller kompenserer med tykkere kvartsaget tre i halsen.
 
 

Gitaren min har sprukket!
 
Gitarer som sprekker er en ting ansatte i musikkforretninger dessverre ser alt for ofte og det er nesten utelukkende et resultat av tørke (finnes selvfølgelig unntak med fabrikasjonsfeil og slagskader). En viktig ting å huske er at gitaren din er like ømfintlig for tørke og dirkete varme som f.eks et heltre-parkettgulv. For å forhindre sprekker er den billigste løsningen å kjøpe seg en luftfukter som man legger inne i gitaren (ofte kalt en humidifier), disse består en svamp (inne i en beholder) man fukter med destillert vann, legger i gitaren for så å la gitaren ligge i bag eller koffert da den ikke er i bruk. Det finnes også en løsning der man har poser (humidipack) som holder en jevn luftfuktighet på mellom 40-60% (som er trevirke sitt optimale fuktnivå) som man i likhet med en humidifier legger i gitaren og så i en bag(disse koster litt mer enn en vanlig humidifier, men gir et mer stabilt resultat). Vil man være helt på den trygge siden skaffer man seg et hygrometer (luftfuktighetsmåler) så man til en hver tid vet hvor tørr luften er og om man har behov for å bruke humidifier eller andre tiltak. Er uhellet allerede et faktum er det heldigvis mange kompetente reparatører som kan fikse sprekken for deg. Gå innom din lokale musikkforretning eller kontakt oss på facebook/ web så hjelper vi deg med å få gitaren reparert.
 
 

Gitaren min låter ikke så bra som den gjorde før!
 
Dette er vanligvis fordi gitaren trenger et streng-skifte, strenger lever vanligvis ikke mer enn ca 3-4 mnd. uavhenging av hvor mye de har vært i bruk. Dette skyldes at de står i spenn og mister sin elastisitet og fingerfett fyller rommet mellom viklingene i strengene. Gamle litt «døde» strenger kan også ha sin sjarm lydmessig, men det er vært å vite er at instrumentet blir gradvis vanskeligere å stemme etterhvert som strengene eldes. Hvis man er ute etter en mattere lyd i strengene finnes det også strenger som ikke er så «crispe» i tonen (f. eks C.F Martin & Co Retro). En annen grunn kan være at stolen ( der strengene festes i kroppen) har begynt å løsne,dette lar seg vanligvis lett reparere hos din lokale musikkinstrument-forretning, men vær forberedt på at dette ikke alltid lar seg gjøre forsvarlig i forhold til kostnad. En enkel måte å forhindre slike skader på er å alltid la instrumentet ha optimal luftfuktighet.