backstage Studioguide

 

Det finnes en mengde studiomikrofoner å velge i når du skal sett i gang med hjemmeopptak, for å gjøre denne prosessen litt lettere deler vi inn i dynamisk og kondensator mikrofoner og prøver å forklare deg hva de forskjellige typene gjør.
Dynamiske mikrofoner er som regel billigere og fungerer godt til vokal i støyete omgivelser eller til growl-vokal da den ikke er like følsom som en kondensatormikrofon. Dynamiske mikrofoner brukes også til trommer og elektriske instrumenter. Kondensator mikrofoner er meget detaljerte og følsomme, derfor brukes ofte til vokal og akustisk gitar.

 

Dynamiske Mikrofoner: Dynamiske mikrofoner  er vanligvis rimeligere enn kondensatormikrofoner. De er noe mer dempet og fanger ikke opp så mye av rommet rundt som er en fordel hvis man enten en i bråkete omgivelser eller har en lydkilde med mye volum. Mikrofonen er et vanlig valg for rock/metalvokalister og for oppmikking av gitarforsterkere og nærmikking av trommer. De har ofte nyre-karakteristikk som betyr at mikrofonen er veldig rettningsbestemt og tar opp lyden forfra. Shure SM 57, Shure SM 58 Shure SM 7, Sennheiser E 935, Sennheiser E906 og AKG D5 Er de mest solgte dynamiske mikrofonene.

 

Kondensatormikrofoner: Kondensatormikrofoner er hva vi kaller «følsomme», det betyr at de tar om langt mer detaljer enn dynamiske mikrofoner, de tar også opp på lenger avstand og kan fange opp mer av lyden i selve rommet (klang). Rimeligere kondensatormikrofoner har vanligvis låst karakteristikk til Nyre(rettningsbestemt forfra), har mikrofonen karakteristikk-valg er de: Kule/ omi (Mikrofonen tar opp hele veien rundt), Nyre/Cardioid (rettningsbestemt forfra), Super Nyre/Hyper Nyre (som nyre, men enda mer rettningsbestemt) og Åttetall/  Figure of Eight (tar opp forran og bak på mikrofonen, brukes om man har to vokalister på en gang eller ønsker mer rom-lyd i opptakene).

 

 

 

 

Når man skal velge lydkort kan det være lett å gå seg litt vill i mengden faguttrykk og produkter, vi prøver her å gi deg en oversikt basert på hva slags musikk du driver med.

 

Elektronika/ EDM

 

Elektronisk musikk baseres ofte på kun software-synther, så da kan det holde med et lydkort som har to innganger og to utganger (stereo).Hvis du ikke har planer om å spille inn med eksterne synther eller vokal trenger du ikke lydkort med mikrofonforsterker og xlr-kontakter heller. Det er derimot meget viktig å kjøpe et kort som gir deg lav latency slik at du ikke opplver lag og og forsinkelser i softwareinstrumentene du bruker.

 

Singer/songwriter

 

 Driver du mest på alene med enten gitar eller piano bør du ha tilgang til minst to xlr-innganger med fantommating (48V phantom) som gir deg mulighet til å bruke to kondensatormikrofoner samtidig. Det kan være lurt å velge et kort  som har hi Z inngang hvis du skal ta opp elpiano(eller andre instrumenter som går på strøm).

 

Band/ Større opptak.

 

Skal man ta opp band eller annen musikk der flere musikere skal spille sammen er man avhengig av mange spor. Inngangene bør være av typen instrument- eller mikrofoninnganger og kunne håndtere fantommating (48V). En klassisk måte å tenke på er at trommesettet trenger 4 til 8 kanaler. Mange lydkort har mulighet for utvidelser slik at man kan utvide ved å koble sammen kortet med en preamp/converter via f.eks ADAT.  Det kan lønne seg å ta en prat med fagfolk i enten studio eller forretning eller noen som har erfaring på området før man setter i gang.